Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Kerecsenyi ünnepek

Aratóverseny és Parasztolimpia

2001.09.27.
A kisbíró kidobolta: „A Principális Menti Önkormányzatok Társulása első alkalommal, de nem utoljára rendezi meg a környező falvak bátrainak erő- és ügyességi próbáját, a parasztolimpiát. A versengő csapatok próbára tehetik magukat szalmabála-gurításban (képünkön), sodrófahajításban, kukoricahántásban, zsákhordásban, szögbeverésben, tojáskeresésben, rönkfűrészelésben, borvételben.A versenyzők között köszöntjük Magyarszerdahely bátrait, Pölöskefő reménységeit, Felsőrajk javait, Magyarszentmiklós ügyeseit, Kerecseny népeit, Hahót versengőit, Gelsesziget legjavát, Zalaszentbalázs ifjú titánjait.A jók között a legjobb fődíja a parasztolimpia vándorserlege.“Amit a kisbíró kidobolt, ahhoz csak annyit tudunk hozzátenni: egy évre a pölöskefőiek őrizhetik az értékes trófeát.
Forrás: Zalamédia archivum

2006.
A parasztolimpia bajnokai
Kerecseny kis zsákfalu, Zala megyében, ahol nem könnyű az élet. A talpon maradás érdekében igyekeznek új hagyományokat életre hívni, amire később turistalátványosság épülhet. A hagyományos aratás néhány hétig tart, de ma már nem szekérrel és kaszával dolgoznak, hanem gépeket alkalmaznak. A környék településeivel összefogva, immár ötödik alkalommal rendezték meg a Parasztolimpiát, amelyhez főzőversenyt és más kulturális programot is hozzákapcsoltak. A fesztiválon a falusi turizmus alapjait rakják le, és azt remélik, hogy ez is segít a kistelepülések fejlődésében.
A versenyen Horváth Istvánné a legidősebb a versenyen. A 83 éves asszony marokszedőként halad a kaszáló idős úr után.13 évesen kezdte az aratómunkát, akkor muszájból, három éve pedig a verseny kedvéért állt be a brigádba. Most elégedett, mivel vezet a csapat, pedig ők a legöregebbek.
Mellette Bot Mária Malvina dolgozik. Ő 65 éves, és ő a kötöző. Annak idején már gyermekkorában befogták a nehéz munkára. Aranka néni a kötelet fonja. Mindnyájan örülnek, hogy felelevenedik a régi hagyomány, amiben ők a legerősebbek, lepipálják a fiatalokat, akik tőlük tanulgatják az aratás fortélyait.


Halász Jenő a csapat kaszása. Jól maga mögött hagyta a fiatalokat, akik nem szoktak bele a nehéz munkába. Bízik benne, hogy ők is belejönnek majd, hiszen hosszú ideig nem támaszkodhatnak kizárólag az öregekre.


Az aratóverseyt ötödik alkalommal rendezik meg. Tavaly a nagy meleg miatt elmaradt. Az idei egy kicsit másabb, mint az eddigiek voltak, eddig kézikaszás aratóversenyként hirdették meg, az idén már Ökofesztivál néven fut, és ehhez társul a Parasztolimpia programja. E mellett lesz kulturális bemutató a környező településekről, kísérőprogramként pedig egy főzőverseny.
A Parasztolimpia egy régi paraszti ügyességi verseny. Az idén lesz szekértolás, szénabála-hordás, akkor hébérezés, a hordó levével való váltófutás, talicskás váltó. Minden évben összejön hat-tíz csapat, köztük fiatalok is. Az a tapasztalat, hogy mindenki nagyon élvezi a versenyt, és kiváló a hangulat.
Hat évvel ezelőtt a hagyományőrzés végett indították el a versenyt. Előbb az öregek jöttek, aztán a fiatalok is, akikaz öregektől szép lassan mindent megtanultak. Aztán jöttek a Kerecsenyből elszármazottak, így Kanizsa is kiállított egy csapatot az innen elszármazottakkal, majd egyre több környékbeli falu is csatlakozott, így egyre jobban kibővült a rendezvény.
Varga Tünde riportja alapján
Elhangzott 2006. augusztus 10-én
Forrás: Magyar Rádio online

2007. július 29.
Ökofesztivál-aratóverseny és parasztolimpia